Case Study – Villa Graffenried – Maurice Braillard, 1919

  • Bernex, Genève
  • The building is divided into two parts. The more spacious area for the baron and his family is characterized by larger windows and direct access to the south-facing terrace, while the area for the servants is lit by small windows and has direct exits to the garage, the cellar and the attic.
  • All high-traffic spaces, as well as the bedrooms, have a window, allowing an exchange between indoor and outdoor spaces. The terrace serves as a threshold space, extending central spaces such as the dining room or master bedroom out into the landscape.
  • Rooms without natural lighting, such as the attic or basement, serve as storage spaces for food, firewood, and other materials.

People: Cook, Eat, Read, Rest, See, Sit, Sleep, Talk, Work

typology: Apartment, House

Climate: Heat, Light

Location: Suburb, Village

Material: Plaster, Wood, Stone


Contributor: Kenny Mueller
24 July 2023