Case Study – House Salvisberg – O. R. Salvisberg, 1931

  • Z├╝rich
  • Constructed as private residence for himself, the architect and ETH professor, Otto Rudolf Salvisberg, made use of innovative design options such as concrete walls and a flat roof. This did not only allow him to construct an overhanging section but also maintained the view over the city for neighbouring houses.
  • House Salvisberg breaks the rules of the classical villa and thus stands out between the other houses. The big and playful garden makes a colourful addition to the white walls. Due to moving terrain, the white building required deep foundations reaching down to the bedrock in order to stay solid.

People: Eat, Gather, Rest, See, Sit, Sleep, Talk, Walk

typology: Collective Housing, House, Terrace, Garden

Climate: Light

Location: Others, Hill, Suburb, Town

Material: Concrete


Contributor: Andri Heini
18 July 2023